יום רביעי, 1 באפריל 2020

מגפת הקורונה- מבחן החוסר וודאות ומה עושים אתו?


ביום בהיר אחד, העולם פתאום מתהפך עלינו. כל מה שידענו וציפינו לו, הופך לסימן שאלה. כמו שקורה בימים אלה כשמספר חולי הקורונה מזנק מיום ליום, כך גם איסורים חדשים צצים ומתהדקים סביבנו יותר ויותר. אולי אתם מרגישים חנוקים, אולי אתם חוששים לבריאות שלכם או של הקרובים אליכם או שבעיקר הדאגה הכלכלית היא זו שמדירה שינה מעינכם. 

כך או כך אתם רוצים תשובות. אתם רוצים לדעת מתיי זה ייגמר, איך זה ייגמר ועל אלו פתרונות תוכלו להישען מול שלל המצוקות המתעוררות? (כמו הכלכלית והנפשית). 

זהו צורך בסיסי, אנושי ולגיטימי, זהו צורך שדורש להבטיח את ההישרדות שלנו. רבים וודאי מרגישים את הפחד העמוק והמערער כשההישרדות מוטלת בספק. כמובן הצורך הבסיסי שלנו זה להרגיש בטוח ולדעת שאנחנו שמורים ומוגנים. 


להרגיע את תגובת החרדה

כעיקרון יש שתי דרכים שבהן תוכלו לבחור איך להסתכל על הדברים. הדרך הראשונה היא לתת לפחד ולבהלה להוביל, לעקוב אחרי השתלשלות העניינים בחרדה גוברת ולשאול 'אוי מה יהיה, המצב מחריף, אנחנו לא יודעים  איך נסתדר'. 

ולמרות שזאת בהחלט תגובה טבעית ומובנת, היא עושה נזק בכמה רמות. קודם כל היא מעלה את רמת הלחץ והחרדה. היא גורמת לגוף להפרשה מוגברת של הורמון המתח 'קורטיזול'.  ההורמון גורם לכלי הדם שלנו להתכווץ ובין השאר מקטין את כמות החמצן הנכנסת לגוף. מה שגורם לנו להרגיש חסרי שקט ועצבניים. 

המטרה המקורית של התגובה הגופנית הזאת, היא לאפשר לנו להתמודד עם איומים פיזיים מידיים כמו לברוח ביעילות מחיות טרף. אבל היא פחות טובה לנו בתקופה המודרנית, כשהאיומים שאנחנו מתמודדים איתם הם הרבה יותר מורכבים וארוכי טווח. 

תגובה זו פוגעת לנו גם ביכולת החשיבה הלוגית ויצירתית (באופן זמני). כאשר אלה משאבים שאנחנו דווקא די צריכים כדיי להתמודד בהצלחה עם אתגרי העולם המודרני.

אז מה עושים אם התגובה האוטומטית הזו בכל זאת פוקדת אותנו המלא עוצמתה?

 במילה אחת ליצור קונטרה (התנגדות) לסימפטומים הגופניים שלה (של תגובת החרדה, לא המחלה). 

לדוגמא אם ניכנס לנו פחות חמצן לגוף אז עלינו לתרגל נשימות עמוקות ומלאות מהבטן כאשר זמן הנשיפה כפול מזמן השאיפה. לדוגמא שאיפה במשך שלוש שניות ונשיפה במשך שש שניות.

או כשאנחנו מרגישים חוסר שקט או מתח, כדאי לפרוק אותם לפעילות גופנית המשלבת כח, מאמץ ואירובי (מהירות). כמו אימון מדרגה או משקולות. 

או כשאנחנו מרגישים פחד וחוסר ביטחון, עלינו להתרכז בנקודה כלשהי בחלל (או באלמנט מרגיע) ולהגיד בראש מנטרה מרגיעה כמו 'עכשיו הכל בסדר. אני רגוע, בטוח ומוגן ברגע זה', ולחזור על המשפט כמה פעמים תוך כדיי נשימות עמוקות. 

מה המבחן שלנו?

לאחר שהבנו איך להרגיע את תגובות הדחק והחרדה שלנו. נחזור אל שתי הדרכים שאמרנו שאפשר להסתכל על המצב. וכמו שראינו הדרך הראשונה לא מומלצת במיוחד. הדרך השנייה היא לראות את כל האתגרים כמבחן. מבחן ליכולת העמידות שלנו (בעיקר נפשית) מבחן ליכולת ההסתגלות שלנו, עד כמה אנחנו מסוגלים להסתגל לשינויים ולמצוא דרכים חדשות ויצירתיות במקומן של אלה הישנות. (דוגמא טובה לכך היא העבודה והלמידה מרחוק המשמשת כתחליף למפגשים פיזיים.) מבחן ליכולת שלנו להסתפק במעט ולהעריך את מה שיש, מבחן ליכולת שלנו לקבל את האחר ולשתף פעולה.

אז מה בעצם המאפיינים של מבחן? נכון, שהוא מלחיץ בהתחלה, אבל זמני ונגמר בסופו של דבר. ומה קורה בדרך כלל אחרי שעוברים את המבחן? נכון, קופצים ברמה, עולים מדרגה. במקרה שלנו זוכים לכלים והסתכלות חדשה על החיים. כלים שיעזרו לנו בסופו של דבר לחיות טוב יותר. ומה קורה אם לא עוברים את המבחן? לא נורא, יהיה מועד ב' (משברים נוספים).

הבנו שזה המבחן שלנו עכשיו. אבל מה יעזור לנו באמת לעבור אותו בהצלחה? לצורך כך נסתכל מה התקופה הזאת דורשת מאתנו? מה האתגר שהיא מציבה? 

אז ראינו שקודם כל אנחנו נדרשים לרוגע ולקור רוח. זה הבסיס לכל שאר התכונות שאנחנו נצטרך לחזק ולפתח בתוכנו. ומה יעזור לנו עם זה? כמובן קודם כל להרגיע את המתח ודבר שני לחזק את הביטחון בעצמנו.

הביטחון בעצמנו

 כדיי לחזק את הביטחון נצטרך להכיר ביכולות ובחוזקות שלנו. ולצורך כך תעשו רשימה של כל אותם הפעמים שהייתם צריכים להתמודד עם משבר או אתגר כלשהו בחייכם, תכתבו איך התמודדתם ומה עזר לכם להצליח? באלו תכונות אופי, מחשבות או משאבים השתמשתם? 

כעת תקראו את הרשימה הזאת. איך אתם מרגישים? האם אתם גאים בעצמכם?  אם לא במיוחד, וזה מרגיש לכם שמה שעשיתם לא מספיק ועולה ביקורת, תתרכזו ותעריכו גם את המעט שכן הצלחתם, גם אם מדובר בדברים הכי קטנים כמו לפתוח קופסת שימורים.
 כי חוזקות ויכולות לא בהכרח יבואו לידי ביטוי בעשיה והשגה של יעדים גדולים. גם משימה קטנה ופשוטה יכולה להעיד על תכונות כמו  תושייה, יכולת התמדה ויצירתיות. 
תזכרו שאם היכולות האלה יכולים לעבוד בקטן, הן גם יוכלו לעבוד בגדול. 

לאחר שהרגענו את המתח וחיזקנו את הביטחון בעצמנו. זה הזמן להתחיל לתכנן, או לחלום בגדול! איך הייתם רוצים שהחיים החדשים שלכם ייראו? (בואו נשתמש בהזדמנות) האם תירצו להרוויח יותר כסף? לחזק ולפתח קשרים עם אחרים? לחיות בביטחון, משמעות ונחת? תכתבו על דף איך אתם רואים את החיים האידיאלים שלכם? 

מטרות ופעולות

לאחר שהבנו את המרכיבים העיקריים של החיים שנרצה לעצמנו, נבין מה הפעולות שאנחנו צריכים לעשות ונפרק אותם לשלבים. אך יותר חשוב מזה, נבין גם באיזו גישה עלינו לגשת לאותן הפעולות. או במילים אחרות באלו תכונות אופי נצטרך להשתמש ולחזק כדיי להניע את הפעולות האלה. 

לדוגמא אם המטרה שלנו היא להרוויח יותר כסף, אז הפעולות יכולות להיות למשל, לפתח את הכישורים והידע שלנו, להבין מה הערך שנוכל לתת בעזרתם, כך שנוכל להשתמש בהם כבסיס לעסק צדדי או עיקרי. התכונות שעלינו להשתמש ולחזק יכולות להיות אופטימיות, התמדה, התעמקות ויצירתיות. 

דוגמא אחרת היא, אם המטרה שלנו היא לחזק קשרים עם אחרים, אז הפעולות יכולות לכלול בילויים משותפים, (כן, גם בבית וגם מרחוק, היום הכל אפשרי) התעניינות והבנה טובה יותר של עולמם. עזרה ושיתוף פעולה. התכונות הנדרשות כאן יכולות להיות חמלה, הכלה, סקרנות וסבלנות.

אבל מה קורה במצב שאנחנו לא יודעים מה בדיוק צריך לעשות כדיי להגשים את כל מאווינו? או לא יכולים כרגע לעשות אותן?

תזכרו שהדבר החשוב כאן הוא הגישה, ההרגשה הפנימית ותכונות האופי שאנחנו מחזקים בתוכנו. כלומר אם אתם לא יכולים לעשות פעולות, תתמקדו בהרגשה. אם למשל אתם צריכים אופטימיות כדיי לקדם את המטרות שלכם, תתמקדו בדברים שגורמים לכם להרגיש שמחים ואופטימיים. כמו דברים שכן עובדים או עבדו לכם בעבר. או דברים משמחים כמו שירים שאתם אוהבים. 

ביטחון לעומת וודאות

אז מה הסוד כאן בגדול? ראינו כמה חשוב להיות רגועים. ומתוך הרוגע להתחיל לסמוך. ועל מי? קודם כל על עצמנו כי יש לנו את היכולת לצלוח את המשבר. אחר כך גם על העולם, על החיים. פשוט תאמינו שדברים תמיד יסתדרו בסופו של דבר לטובתכם. ועם הביטחון והאמונה הזאת נגדיר מה אנחנו רוצים באמת, ונמקד את כל האנרגיה למטרה שלנו ולעשייה. (ואם זה לא מתאפשר, אז נמשיך להגדיל את תחושת הביטחון וההרגשה טובה שלנו). 

יכול להיות שתחשבו שאולי כל זה נשמע טוב ופשוט, אבל לפעמים החוסר וודאות יכולה להיות כל כך מערערת, שאתם לא מוצאים את הידיים והרגליים מתוך הכאוס שסביבכם.

אז תזכרו שבעצם אף פעם אין לנו וודאות מוחלטת בשום דבר, שהעולם מאוד דינמי. כל הזמן דברים יכולים להשתנות ועלינו להסתגל מחדש, ללמוד לשחות עם הזרם  ולרקוד עם הגשם. כן, להתאים את עצמנו וגם ליהנות מהשינוי.

הדרך הטובה ביותר להתמודד עם פחד וחוסר וודאות, היא להתמקד רק במה שבמסגרת האחריות שלנו ולשחרר את הדאגה לגבי כל מה שאין לנו שליטה לגביו. כלומר לעשות את מה שיש ביכולתנו לעשות. ומה שאין, להשלים ולעזוב את זה. 

אבל מה שאנחנו באמת צריכים הוא לא וודאות, אלה ביטחון. וביטחון אמתי לא יכול לבוא מבחוץ, כבר הבנתם למה, כי אנחנו חיים בעולם הפכפך הנתון לשינויים פתאומיים. הביטחון שלנו צריך להיות בכך, שלא משנה מה יקרה ואיך יקרה, אנחנו יודעים שבסוף תמיד נקום על הרגליים. והכל יסתדר. 

שיהיה לכם שבוע של בריאות וצמיחה!

נ.ב
אם אתם רוצים לדעת איך תוכלו לשמור על שגרה ולהתמודד נכון עם הרגשות שלכם, כאן זה המקום!



ואם בא לכם להעמיק יותר. הינה ספר מומלץ שיכול לתת לכם כלים נוספים:

להרגיש בנח עם חוסר וודאות\ פמה צ'ודרון- 108 שיעורים מעשיים ומרתקים ברוח הבודהיזם!

וכמובן אם יש לכם שאלות, הערות, קשיים והתמודדויות שתירצו שאכתוב עליהם, מוזמנים לכתוב בתגובות:)

ואם אהבתם שתפו!

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה